Търсене

10 позабравени женски имена

Вторник, 01 Май, 2018

В днешно време много често можем да се запознаем с момичета на име Изабела, Никол, Анджелина и много други имена, които съвсем не са български. В същото време имаме доста позабравени женски имена, които някак отсъпиха на чуждите. Нека си припомним колко красиви са тези имена и прекрасното значение, което носят:Името Ангелина буквално се превежда "подобна на ангел, ангелоподобна". Жените с това име празнуват имен ден на 8-ми ноември - Архангеловден.Димана празнува имен ден на 26-ти октомври - Димитровден. Произходът на името е гръцки и идва от името на древногръцката богиня на плодородието Деметра. Стари преводи на името Деметра превеждат името като "майка" или "майка земя".


elisaveta.png

Името Елисавета идва от иврит и означава "Аз съм Божия дъщеря". Името е тачено в Християнската религия, тъй като така се е казвала майката на св. Йоан Кръстител. Празнува имен ден на 5-ти септември.


krasena.png

Красена е старо славянско име и произлиза от думата "красота". Името е пожелание за бебето да краси света. Всички, които носят това име, празнуват имен ден на 6-ти март.Райна означава кралица. Името е добре познато в българската история благодарение на Райна Княгиня. Всички, които носят това царско име, празнуват на 8-ми ноември, Архангеловден.Името Роксана означава светлина, сияйна, зора, божествена сила. Името има персийски и прабългарски корени. Имен ден празнува на Цветница.Росана произлиза от думата "роса". Означава светъл, чист, благороден, проблясък и зора. Жените с това име празнуват на Цветница.Жените с това цветно име празнуват навръх Цветница. Думата "ружа" прозлиза от старославянски, синоним е на роза и е символ на хубост.


sevdana.png

Севдана е производна форма на Севда, което преведено от турски означава любов. Всички, които носят това име, имат имен ден на 17-ти септември - Св. София и дъщерите и Вяра, Надежда и Любов.Значенията на това име са няколко. Ако приемем, че идва от българското име Светлозара, то значението на името е "светъл", "озаряващ". Ако приемем обаче, че името идва от арабското "захра", то името би се превело като "цъфтящо цвете". Имен ден се празнува на 5-ти септември. slfcr.png

Автор
Стела Пенева
ПИШЕТЕ МИ НА: stela@selfcare.bg
Още статии от мен
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах