Търсене

14 страхотни ползи от ябълковия сок

Вторник, 16 Април, 2019

Ябълковият сок е един от най-популярните и широко разпространени плодови сокове в света поради впечатляващите си ползи за здравето и наситената си хранителна стойност.

Многобройните му ползи включват подобряване на сърдечното здраве и на храносмилането, детоксикация на тялото, повишена хидратация, повишен имунитет, засилен метаболизъм, регулиране на теглото, подобрено дихателно здраве и много други.

Какво всъщност представлява сокът от ябълка?

Ябълковият сок се произвежда чрез пресоване на ябълки, от които има стотици разновидности в света. За приготвянето на една чаша сок са необходими два средно големи плода, поради което плодовете се отглеждат в големи количества. След пресоването на ябълките, повечето сокове се филтрират или пастьоризират, което спомага отстраняването на пулпата, водещо до по-фината консистенция на крайния сок.

Ябълките на Макинтош са най-често срещаните видове ябълки, използвани за производството на този вкусен сок, а Китай е най-големият производител на ябълки в света.


Хранителна стойност на ябълковия сок

Ябълковият сок запазва много от основните хранителни вещества на ябълките, включително витамин С и различни витамини от група В, както и много минерали, като магнезий, желязо, калций, манган и мед. Някои от фибрите също се задържат в този сок, както и фитохимикалите, флавонолите и процианидините.

Една чаша представлява около 10% от дневните ви нужди въглехидрати, благодарение на естествените захари, намиращи се в него. Калият е най-забележителният минерал в този сок, като една порция доставя приблизително 7% от дневния ви прием.


Ползи от сока от ябълка

Ябълковият сок има много ползи за здравето. Ето 14 от тях:

1. Подобрява здравето на сърцето

Калият се намира в по-високи концентрации от всеки друг минерал в този сок, което е добра новина за здравето на сърцето ви. Калият е вазодилататор, което означава, че може да помогне за намаляване на напрежението в артериите и кръвоносните съдове. (1) Той помага и за облекчаване на натиска и напрежението върху сърдечно-съдовата система. Ябълковият сок също така предотвратява образуването на холестерол в артериите, което често е основната причина за сърдечни пристъпи и други сърдечно-съдови заболявания.

2. Помага за облекчаване на пристъпите на астма

Има някои противовъзпалителни и антиалергични вещества, открити в ябълковия сок, които могат да успокоят дихателната система и да намалят дразненето в гърлото и белите дробове, като спомагат облекчаването на астматичните пристъпи и предотвратяват респираторни инфекции. (2)

3. Лекува запек

Едно от по-малко известните вещества в ябълките се нарича ябълчена киселина, която може да подобри храносмилателната система и поддържа функцията на черния дроб. В комбинация с фибрите и другите стимулиращи минерали в ябълковия сок, може бързо да облекчи симптомите на запек, спазми и подуване. (3) Съдържа и сорбитол, който помага за изглаждането на храносмилателния тракт, чрез извличане на вода от дебелото черво и изтласкването му в дебелото черво, като по този начин се облекчава движението на изпражненията.

4. Грижа за кожата

Пълен с антиоксиданти и витамин С, ябълковият сок е много полезен за кожата. Той помага за намаляване на акне, възпаление, белези и бръчки. Известно е също така, че предотвратява преждевременното стареене. Чрез подпомагане на производството на колаген, тази напитка прави кожата мека и здрава.

5. Подобрява здравето на очите

Присъстващият витамин А в този сок спомага изострянето на зрението и предотвратяването на развитието на очни заболявания.

6. Спомага за предотвратяване на остеопорозата

Поради наличието на витамин С, бор, желязо и други минерали в ябълковия сок е известно, че спомага за здравето на костите и предотвратяването на остеопорозата.

7. Грижа за косата

Ябълките съдържат процианидин B-2, който е отговорен за стимулирането на растежа на косата и за нейния блясък. Този фитохимичен концентрат е това, което прави ябълковия сок полезен за здравето на косата.

8. Диуретик

Ябълковият сок е диуретик, който ви помага да изхвърлите излишната вода от тялото си. Това означава, че насърчава уринирането и предотвратява подуването.

9. Предотвратява възможността за инфекции на пикочните пътища

Чрез балансиране на нивата на рН на тялото, ябълковият сок предотвратява растежа на UTI, образуващ бактерии в тялото, като по този начин предотвратява появата на инфекции на пикочните пътища.

10. Регулира нивото на естроген

Зареден с фитоестроген, ябълковият сок гарантира, че нивата на естроген не се понижават, като по този начин регулират менструацията и репродукцията.

11. Увеличава имунитета

Ябълковият сок има значително количество витамин С, който е ключов компонент на имунната система на организма.(4) Витамин С не само стимулира имунната система, но и действа като антиоксидантно съединение, което може да предотврати оксидативния стрес и да намали възпалението.

12. Помага за здравето на мозъка

Антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес в части на тялото, като например мозъка.
Според всеобхватно проучване от 2011 г. на Dianne A. Hyson от Калифорнийския държавен университет, ябълковият сок може да има потенциал да намали риска от болестта на Алцхаймер.
Освен това, той може да помогне за предотвратяване на изчерпването на ацетилхолин, невротрансмитер, който намалява с напредването на възрастта. (5)

Друго проучване, проведено през 2010 г., показва, че антиоксидантите, присъстващи в този сок, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на неврологични заболявания. (6)

13. Увеличава метаболизма

Дългосрочните изследвания, свързани с консумацията на ябълков сок, дават резултати като по-малки талии, по-ниски нива на телесни мазнини, по-ниски нива на холестерол, по-малък шанс за развитие на диабет и понижаване на кръвното налягане, всички от които са рискови фактори, известни като метаболитен синдром. (7) Поради тази причина ябълковият сок може да помогне за оптимизиране на метаболизма ви и да защити сърцето ви.

14. Подобрява чернодробната функция

Както бе споменато, ябълчената киселина може да подобри чернодробната функция. (8) Сокът от ябълка, когато се комбинира с големи количества вода, може да стимулира уринирането и да стимулира отделянето на излишните соли и мазнини от организма. Високото алкално съдържание в този сок също помага за изчистването на токсините и поддържа добър рН-баланс в тялото, като по този начин действа като пречистващ препарат за черния дроб.


Снимки: unsplash.com | pixabay.com

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах