Търсене

Подпухнали очи - 6 начина да се справим с тях

Вторник, 16 Май, 2023

Всеки се сблъсква с подпухнали очи в огледалото от време на време. Независимо дали се дължат на безсънна нощ, алергии или диета, те могат да бъдат козметичен проблем за много хора.

Зоната около очите е най-тънката кожа в тялото, така че може да е трудно да се прикрие подуване поради задържането на течност, задръстването или възпалението на слъзните канали.

За щастие, подпухналите под очите обикновено са управляеми и са естествена реакция на тялото към диета с високо съдържание на натрий, скъсен цикъл на сън или постепенно стареене и др.

Подпухналите очи могат да бъдат причинени от различни фактори, като липса на сън, алергии, дехидратация и дори генетични предразположения. Ето няколко начина за намаляване на подпухналостта:

1. Спете достатъчно

Липсата на сън може да доведе до натрупване на течност под очите ви, което води до подпухналост. Стремете се към поне 7-8 часа сън на нощ.


Вижте още: 7 лесни решения срещу безсъние


2. Използвайте студен компрес

Прилагането на студен компрес, като охладени резенчета краставица, студени пакетчета чай или студена лъжица, може да помогне за намаляване на подпухналостта чрез свиване на кръвоносните съдове и намаляване на възпалението.

3. Хидратирайте се

Дехидратацията може да причини подпухналост и тъмни кръгове под очите. Уверете се, че пиете много вода през целия ден, за да поддържате тялото си хидратирано.

4. Избягвайте алкохола и солта

Алкохолът и солта могат да накарат тялото ви да задържа вода, което води до подпухналост. Опитайте се да ограничите приема на тези вещества.

5. Използвайте кремове за очи

Има много кремове за очи, които могат да помогнат за намаляване на подпухналостта. Потърсете продукти, които съдържат кофеин, който може да помогне за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на отока.

6. Поддържайте здравословна диета и упражнения

Здравословната диета и упражнения могат да помогнат за подобряване на цялостното кръвообращение и намаляване на подпухналостта около очите.


    Ако подпухналите очи продължават да са проблем, въпреки тези средства или ако имате други тревожни симптоми, най-добре е да се консултирате със здравен специалист.
Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах