Търсене

Сок от спанак - 4 ползи за здравето

Вторник, 06 Април, 2021

Спанакът е изключително хранителен, тъй като е богат на витамини, минерали и антиоксиданти.

Не е задължително обаче, този зеленчук да се консумира само в салати. Сокът от пресен спанак е чудесен начин да му се насладите, а заедно с освежаващия вкус, получавате и множество ползи за здравето. Ето какви ползи има пиенето на спаначен сок:

1. Високо съдържание на антиоксиданти

Спанакът е един от сезонните зеленчуци, препоръчани от Министерството на Здравеопазването на Република България (1), който е богат на хранителни вещества и има антиоксидантно действие.

Пиенето на спаначен сок е чудесен начин да увеличите приема на антиоксиданти. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като по този начин ви предпазват от оксидативен стрес и хронични заболявания. Спанакът е добър източник на антиоксиданти лутеин, бета каротин, кумарова киселина, виолаксантин и ферулова киселина.2. Може да подобри здравето на очите

Спаначеният сок е зареден с лутеин и зеаксантин, два антиоксиданта, необходими за поддържане на добро зрение.

Нещо повече, сокът от спанак е с високо съдържание на витамин А, който е важен за здравето на очите. Недостигът на този витамин може да причини сухота в очите и нощна слепота. Една чаша сок от спанак (240 мл) осигурява близо 63% от дневната стойност на витамин А.


3. Може да намали кръвното налягане

Спаначеният сок е богат на естествено срещащи се нитрати, които могат да помогнат за разширяване на кръвоносните съдове. На свой ред това може да понижи кръвното налягане и да засили притока на кръв.

Една чаша (240 мл) спаначен сок също така съдържа повече от 14% от дневния прием на калий - минерал, участващ в регулирането на кръвното налягане чрез контролиране на количеството натрий, отделяно през урината ви.


4. Може да спомогне за по-здрава коса и кожа

В спанака има голямо количество витамин А. Този витамин помага за регулиране на генерирането на кожни клетки и произвежда лигавици за защита срещу инфекции.

В една чаша (240 мл) спаначен сок се съдържа около 38% от дневната доза витамин С.

Проучванията показват, че витамин С предпазва кожата от оксидативен стрес, възпаления и увреждания, като всичко това може да ускори признаците на стареене. Освен това помага да се синтезира колаген, протеин на съединителната тъкан, който насърчава заздравяването на рани и еластичността на кожата. Нещо повече, витамин С може да увеличи усвояването на желязо и дори да помогне за предотвратяване на косопад, свързан с дефицит на желязо.

  • Спаначеният сок е с високо съдържание на витамини А и С, два витамина, които могат да спомогнат за здравето на кожата и косата.
  • Спанакът е богат на нитрати и калий, което може да подобри притока на кръв и да намали кръвното налягане.
  • Приемът на спанак може да повлияе положително върху имунната ви система и да спомогне за справянето с пролетната умора.
  • Спаначеният сок е богат на антиоксиданти като зеаксантин и лутеин, които спомагат за здрави очи.


Снимки: unsplash.com

Сайтът използва "бисквитки" (cookies), за да персонализира съдържанието и да анализира трафика си. Повече подробности може да прочетете ТУК.
Разбрах